Thanksgiving recepten

Op Thanksgiving bedanken Amerikanen voor de oogst en andere goede dingen in het leven. Traditioneel wordt dit gevierd met een uitgebreid diner wat verschilt per familie en streek in de Verenigde Staten. Echter mag de kenmerkende kalkoen dan niet ontbreken deze dag.

Wil je thuis je eigen Thanksgiving vieren? Wij hebben alvast een aantal recepten voor je uitgewerkt.

Recepten

Kalkoen met cranberry saus

Dit heb je nodig:

1 Biologische kalkoen (voor 8 personen reken je  een kalkoen van ongeveer op 5 kilo)
Half pakje zachte roomboter
Kipkruiden of maak een eigen mengsel van specerijen
1 ui, fijn gehakt
235 ml sinaasappelsap (voor de saus)
200 gram suiker (voor de saus)
1 zak cranberry’s (voor de saus)
1 bakje bramen (voor de saus)

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden

Spoel de kalkoen van binnen en buiten af met stromend water en droom hem met keukenpapier. Snijd de nek eraf en leg deze naast de kalkoen in de ovenschaal. Smeer de kalkoen vervolgens in met de boter en vergeet de poten en vleugels niet!

Bestrooi dan de kalkoen met kipkruiden of je eigen favoriete kruidenmengsel. Leg de kalkoen in een roastingpan (een speciale grote schotel) of ovenschaal met de borst naar beneden. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie, tegen het verbranden. Bak de kalkoen in de oven: 45 minuten voor elke kilo, dus een kalkoen van 5 kilo gaat zo’n 3 uur en 3 kwartier de oven in. Verwijder het laatste half uur van de baktijd de folie zodat de kalkoen mooi goudbruin wordt. De laatst 10 minuten kun je de grill aanzetten voor een nog krokanter korstje.

Vervolgens gaan we door met de cranberrysaus, waarvoor je de cranberry’s, de sinaasappelsap en de suiker in een pannetje doet. Breng dit zachtjes aan de kook en prak gedurende het verwarmen, de cranberry’s fijn. Door het prakken wordt het mengsel vanzelf een mooie gladde saus. Schep als laatste de bramen er doorheen. Haal het pannetje van het vuur en schenk de saus in een serveerschaaltje

Haal de kalkoen uit de oven, leg hem op een grote snijplank en bedek hem losjes met de folie en laat 10 minuten rusten.

In deze tijd maak je de gebonden gravy (jus). Giet hiervoor de vettige sappen die van de kalkoen afgekomen zijn door een zeef en schep het overbodige vet er af. Verwarm dit in een sauspannetje en voeg de gehakte ui toe. Breng op smaak met peper en zout. Indien gewenst kun je de gravy binden met bindmiddel.

Serveer deze feestelijke kalkoen met de cranberrysaus, de gravy met aardappelpuree en als groenten erbij bijvoorbeeld mais, limabonen of spruitjes.

 

Bronvermelding: Chickslovefood.nl

Zoete aardappel/pecannoten schotel

Zoete aardappel-pecannoten schotel voor 8 personen.

 

Dit heb je nodig:

5 grote zoete aardappelen
2 eieren
125 gram suiker
scheutje melk (sojamelk kan ook)
50 gram boter
1 theelepel vanille-extract
snufje zout
2 flinke handen pecannoten, grof gehakt
125 gram bruine basterdsuiker (voor de topping)
50 gram bloem (voor de topping)
3 eetlepels boter (voor de topping)

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Schil de zoete aardappelen, doe ze in een pan met water en kook ze tot ze goed zacht zijn. Giet het water af en pureer de zoete aardappelen met een stamper (let op: net met de staafmixer dan wordt het behangplak). Voeg de suiker, de melk, de boter, de eieren, het zout en de vanille-extract toe. Meng alles goed door elkaar tot een glad mengsel en giet dit in een ovenschaal.

Meng in een kom voor de topping de bruine suiker, de bloem, de boter en de pecannoten en kneed dit door elkaar. Stroot dit mengsel over het zoete aardappelmengsel heen.

Bak de schaal in 30 minuten gaar, tot de topping mooi goud-bruin is.

 

Bronvermelding: Chickslovefood.nl

Zoete aardappel met marshmallows

Zoete aardappel met marshmallows uit de oven voor 4 personen.

 

Dit heb je nodig:

2 zoete aardappels
15 gram boter in blokjes
2 theelepels donkere basterdsuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels pecannoten (grof gehakt)
marshmallows

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.

Snijd de zoete aardappels in plakjes en kook deze 8-10 minuten voor. Beleg de bodem van de ovenschaal met de voorgekookte plakjes zoete aardappel. Verdeel de blokjes boter over de plakjes zoete aardappel en bestrooi de schotel met de basterdsuiker en vervolgens met kaneel.

Hak de pecannoten grof en verdeel deze ook over de schotel. Halveer eventueel de grote marshmallows en verdeel deze ook over de ovenschaal. Verwarm de schaal 12 minuten in de oven. Serveer hierna direct, zodat de marshmallows nog lekker zacht zijn.

 

Bron: Brendakookt.nl

Pumpkin spice pompoentaart

Dit heb je nodig:

Bodem:

300 gram bloem
200 gram ongezouten roomboter (koud)
100 gram suiker
1 ei
1 theelepel zout


Pumpkin spice:

7 eetlepels kaneel
3 eetlepels gemberpoeder
1 eetlepel nootmuskaat (gemalen)
5 theelepels kruidnagel
5 theelepels piment


Vulling:

500 gram pompoen
500 milliliter volle melk
150 gram suiker
2 theelepels pumpkin spice
3 eieren
200 milliliter crème fraîche


Bereidingswijze:

Bodem:

Doe alle ingrediënten in een kom. Mix dit net zolang tot dat er een bal ontstaat. Wikkel het deeg in vershoudfolie. Laat het voor 30 minuten rusten in de koelkast.

Leg het deeg vervolgens op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een rond lap. Vet de vorm goed in met boter. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.


Pumpkin spice:

Gebruik voor het maken van de pumpkin spice een vijzel, om de kruidnagel en piment fijn te malen. Roer in een kom vervolgens alle andere kruiden door elkaar. Voeg de gemalen kruidnagel en piment toe. De pumpkin spice is nu klaar voor gebruik. Doe het kruidenmengsel in een afsluitbare pot en bewaar deze op een donkere plaats.


Vulling:

Verwijder de schil en de pitten van de pompoen. Snijd in kleine blokjes. Zet een pan op het vuur met de melk, suiker en pompoenblokjes. Breng het aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken. Als de pompoen gaar is kun je het pureren met een staafmixer. Kijk uit, dit kan gaan spetteren. Laat het geheel afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden, hete lucht.

Doe de eieren en 2 theelepels pumpkin spice door het pompenmengsel. Roer alles goed door elkaar. Giet het mengsel op de bodem. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar.

Tip: De taart smaakt warm lekker met een klodder crème fraîche, Eet je de taart liever koud, klop dan 200 milliliter slagroom op met 25 gram suiker.

 

Bron. Heelhollandbakt.omroepmax.nl