Hawaii Volcanoes National Park

Het Hawaii Volcanoes National Park omvat een enorm deel van het meer dan 10.000 km2 grote eiland Hawaii, ook wel ‘Big Island’ in de Amerikaanse staat Hawaii. In het nationale park staat de hyperactieve vulkaan van 1247 meter hoog, de heilige Kilauea en de grootste vulkaan op aarde van 4170 meter, de Mauna Loa. Eveneens werd het park in 1987 door UNESCO aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd. Omdat het actieve vulkanen betreft is het verstandig om vooraf bij het bezoekerscentrum in het Hawaii Volcanoes National Park informatie in te winnen over de actuele status. Daarnaast zijn er verschillende wandeltochten door het park, in totaal 240 km lang. Het park herbergt een uniek landschap van kraters, heuvels van as en versteende lavapoelen. Naast het vulkanische landschap vind je ook tropische stranden, regenwouden, woestijnen, sub-alpine bergtoppen en buitenaardse landschappen.

Crater Rim Drive

Vanaf het Kilauea-bezoekerscentrum bij de parkingang begint deze rondweg langs de mooiste bezienswaardigheden van het park. Onderweg heb je verschillende mooie uitkijkpunten maar ook beginpunten van wandeltochten. Om meer te weten te komen over het vulkanisme en onderzoek ernaar kun je een bezoek brengen aan het Jaggar Museum. Hier is tevens een uitzichtpunt om de vulkaan Kilauea te bewonderen. Echter is er een eenzelfde uitzicht vanaf een rustiger uitkijkpunt genaamd Kilauea Overlook. Dan heb je nog de bruisende bestemming Steaming Vents waar grondwater over de hete vulkanische stenen sijpelt en meteen verdampt. Vanaf hier leiden een paar wandelroutes naar Steaming Bluff en Sulphur Banks, een groene omgeving waar rotsen rood en bruin zijn uitgeslagen door erosie. Ook heb je nog het uitzichtpunt Kilauea Iki Overlook waar je over de Kilauea Iki-krater uitkijkt. Je kunt de Kilauea Iki Trail van zo’n 6.4 km volgen waarbij je door een dicht regenwoud naar de bodem van de krater loopt. Ten slotte is er nog de pikzwarte grot Thurston Lava Tube die is uitgesleten door een kokende lava rivier.

Halema’uma’u Krater

De enorme Halema’uma’u krater staat bekend als het huis van pele, de vulkaan-godin. In 2008 was de krater gevuld met een lava meer maar die is inmiddels verdwenen. Seismische activiteit was de oorzaak voor het vallen van de kraterwanden waardoor de krater nog groter werd. Van een volume van 70-78 miljoen kubieke meter is het naar 1.2 miljard kubieke meter gegaan. Voor de Hawaiiaanse bevolking is dit een heilige plek en daarom moet men dit gebied met respect behandelen. Al met al kunnen de temperaturen vrij snel dalen op hogere hoogten in de buurt van de krater. Zorg ervoor dat wanneer je van het strand komt altijd wat warmere kleding bij hebt.

Devastation Trail

De Devastation Trail is een 1.6 km lange toegankelijke wandelroute over een verhard pad. Je ziet hier wat de uitbarsting van Kilauea in 1959 heeft gedaan met het landschap. Langzaamaan keren de begroeiing en het leven terug in het bijna uitgestorven, vernietigde landschap. De wandelroute start aan de Crater Rim Drive op zo’n 6.4 km van het bezoekerscentrum.

Kīpukapuaulu Trail

De Kīpukapuaulu Trail is een wandeling van ongeveer 2 km waarbij je een beeld krijgt van de zeldzame flora en fauna van Hawaii. Je wandelt door ‘Kīpuka’, dit is een regio waar de oudere Hawaiiaanse vegetatie omringd wordt door een recente lavastroom van de vulkaan Mauna Loa. Het wandelpad is een onverharde weg met enkele hellingen en dalingen en begint vanaf het parkeerterrein van Kīpukapuaulu.