Corkscrew Swamp Sanctuary is een beschermd moerasgebied in de staat van Florida. De endemische flora wordt met zorg onderhouden door een zeer competente groep boswachters die dag en nacht klaar staan voor de bescherming van het landschap. Maak een wandeling door het park over het vlonderpad dat aangelegd is ter veiligstelling van de unieke plantensoorten die te vinden zijn in de omgeving.

Corkscrew Swamp wordt al beschermd door de National Audubon Society sinds 1912, voor de waarborg van waadvogels die er hun nesten maken. Maar dankzij de overtollige houtaankap in de jaren 1940 en ’50 in de Verenigde Staten, dreigden de cipresbossen in Florida, die erg gewild waren voor hun timmerhout, uit te sterven als er geen actie ondernomen werd. Als gevolg werd Corkscrew Swamp een Sanctuary; om de prachtige natuur van het gebied te beschermen. 

Flora

De plantensoorten die het hele landschap verrijken, zijn opgedeeld in 4 hoofdgroepen.

  • De Pine Flatwoods is vergelijkbaar met een dennensavanne, omdat het een relatief dun begroeid stuk van het park met dennenbomen en palmen en mooie bloemen door het gras.
  • Ook de Wet Prairie of natte prairie is een misleidende naam, omdat het een oppervlakkige gelijkenis heeft met de prairies van bijvoorbeeld de Midwest van de V.S. Deze drassige prairie is een moeras dat voornamelijk bestaat uit forbes, cipresgrassen en andere grassen.
  • Cipresbossen zijn de reden dat het gebied beschermd is verklaard. Als een schildwacht staan deze boomsoorten aan de randen van de moerassen. Moerassen ontwinkelen zich met tijd en de juiste leefomstandigheden. Zodra organisch de voedingsstoffen in de  bodems in aantal vergroten, krijgen bomen een voorsprong op andere planten in moeraslandschappen. Wanneer de waterstand echter te hoog en daardoor het water te diep is, kunnen bomen niet meer groeien, waardoor zogeheten ‘sloughs’ ontstaan, wat kan worden vertaald als ‘moederpoels’
  • Daarnaast heb je ook de echte moerassen, waar onder andere de cladiumgrassen, pontederia, lisdodde en kogelbies een groot deel zijn van het plantachtige ecosysteem. In Zuid-Florida zijn de cadiumgrasmoerassen de dominante soort.

Fauna

Naast de fantastische plantensoorten die het gebied te bieden heeft, heb je ook kans om ander leven tegen te komen in het park.

  • De zoogdieren zijn in de minderheid in het gebied, door de vochtige en warme leefomstandigheden die voor veel roofdieren weinig prooi opleveren. Toch vind je er onder andere wasberen, rivierotters, grijze eekhoorns en witstaartherten.
  • Vogels zijn in overschot in het gebied, dankzij de ideale jachtmogelijkheden in de omgeving. De Amerikaanse slangenhalsvogel, diverse soorten reigers en ooievaars, ibissen en zwaluwen. Ook roofvogels zoals de roodschouderbuizerd, roodkoppige en zwarte gier en de gestreepte uil zijn te vinden als je goed oplet en als je heel stil bent hoor je misschien wel een van de zangvogels zingen, zoals de grote kuiftiran, de phoebes en de carolinawinterkoning.
  • De reptielen en amfibiën gedijen ook zeer in het gebied. De Amerikaanse alligator, de Florida roodbuikschildpad en verscheidene hagedissen en kikkers relaxen graag in het aangename water van het moeras. Ook de dwergratelslang ontspant graag in dit drassige landschap.
  • Wees er wel bewust van dat dankzij het warme en vochtige weer het ook krioelt met prachtige vlindersoorten en libellen. 

Wil je meer lezen over ervaringen in dit indrukwekkende natuurpark, klik hier. Neem ook zeker een kijkje door alle reisverhalen op onze website.