Thanksgiving

De Amerikanen vieren op de vierde donderdag van November een van de meest bekende feestdagen; Thanksgiving. Familie en vrienden komen bij elkaar vanuit het hele land om samen met elkaar op de televisie naar de welbekende Macy’s Thanksgiving Parade te kijken. Er wordt met elkaar gekeken naar hoe de president één kalkoen gratie verleend en hierna wordt er met elkaar gekookt en gegeten en heel traditioneel wordt er vaak ook nog een American Football wedstrijd gekeken.

Volgens de verhalen hebben de pelgrims die rond 1621 aankwamen in het huidige Plymouth Rock van de Wampanoag indianen geleerd hoe zij goed voor gewassen konden zorgen in de eerste koude winter. Dit resulteerde in een zeer goede en uitgebreide oogst en om dit te vieren is het oogstfestival ontstaan, inmiddels bekend als Thanksgiving. Het is wel zo dat er verschillende verhalen zijn over het ontstaan van deze feestdag en de geschiedenis hieromtrent. Hieronder vertellen we je meer over de historie van deze feestdag.

Historie Thanksgiving

In 1621 deelden de kolonisten van Plymouth en de inheemse Amerikanen van Wampanoag een herfstoogstfeest dat vandaag wordt erkend als een van de eerste Thanksgiving-vieringen in de koloniën. Meer dan twee eeuwen lang werden dankdagen gevierd door individuele koloniën en staten. Pas in 1863, midden in de burgeroorlog, riep president Abraham Lincoln een nationale Thanksgiving-dag uit die elk jaar in november zou worden gehouden.

In september 1620 vertrok een klein schip met de naam de Mayflower uit Plymouth, Engeland, met 102 passagiers aan boord. De passagiers waren  religieuze separatisten die op zoek waren naar een nieuw huis waar ze vrij hun geloof konden uitoefenen. Maar ook andere individuen die werden gelokt door de belofte van welvaart en grondbezit in de Nieuwe Wereld. Na een verraderlijke overtocht die 66 dagen duurde, lieten ze het anker vallen nabij de punt van Cape Cod. Al met al was dit ver ten noorden van hun beoogde bestemming. Een maand later stak de Mayflower de Massachusetts Bay over. Hier in Plymouth begonnen de pelgrims, zoals ze nu algemeen bekend zijn, met het stichten van een dorp.

Zware winter

Gedurende de eerste en zeer zware winter bleven de meeste kolonisten aan boord van het schip. Vele van hen hadden o.a. scheurbuik en waren hevig ondervoed. Ongeveer de helft van de oorspronkelijke passagiers en bemanning van de Mayflower leefden nog om hun eerste lente in New England te zien. In maart trokken de overgebleven kolonisten aan land. Bovendien kregen ze bezoek van een Abenaki Native American die hen in het Engels begroette.

Enkele dagen later keerde hij terug met Squanto, een lid van de Pawtuxet stam. Deze was ontvoerd door een Engelse zeekapitein en als slaaf verkocht. Dit was voordat hij naar Londen vluchtte en terugkeerde naar zijn vaderland op een ontdekkingsreis. Zo leerde Squanto de pelgrims, verzwakt door ondervoeding en ziekte, maïs te verbouwen en sap uit esdoorns te halen. Maar ook om vis te vangen in de rivieren en giftige planten te vermijden. Daarnaast hielp hij de kolonisten ook een samenwerking te smeden met de Wampanoag, een lokale stam, die meer dan 50 jaar zou blijven bestaan. Kortom blijft dit tragisch genoeg een van de enige voorbeelden van harmonie tussen Europese kolonisten en indianen.

In november 1621 organiseerde gouverneur William Bradford een feest aangezien de eerste maïsoogst van de Pilgrims succesvol bleek. Hier nodigde hij een groep van de Indiaanse bondgenoten van de jonge kolonie uit, waaronder de Wampanoag chef Massasoit. Nu herinnerd als Amerika’s ‘eerste Thanksgiving’. Alhoewel de Pilgrims de term destijds misschien niet gebruikten duurde het festival drie dagen. De viering was een stuk soberder qua maaltijden en bestond over het algemeen uit groenten. Echter wel in combinatie met inheemse kruiden en geschoten wild. Inmiddels is Thanksgiving voor vele Amerikanen belangrijker dan kerstmis en wordt dit dan ook met veel eten en gezelligheid gevierd.

Meer weten over Black Friday, de dag na Thanksgiving, of inspiratie nodig voor het voorschotelen van heerlijke gerechten tijdens Thanksgiving? Lees hieronder meer voor recepten en over Black Friday!

Thanksgiving en Black Friday

Leer meer over deze bijzondere feestdagen
Amerika
Thanksgiving recepten
Thanksgiving recepten Op Thanksgiving bedanken Amerikanen voor de oogst en andere goede dingen in het leven. Traditioneel wordt dit gevierd met een uitgebreid diner wat verschilt per familie en streek in de Verenigde Staten. Echter mag de kenmerkende kalkoen dan niet ontbreken deze dag. Wil je thuis je eigen Thanksgiving vieren? Wij hebben alvast een aantal recepten voor je uitgewerkt.
Amerika
Black Friday
Black Friday Wellicht heb je weleens beelden gezien van mensen die een winkel binnenstormen op de dag na Thanksgiving. Maar waarom? Wat is Black Friday nu eigenlijk? Black Friday is de dag na de feestdag van Thanksgiving op de laatste donderdag van november en de grootste dag van de detailhandel in de Verenigde Staten. Om erachter te komen hoe deze dag eigenlijk is ontstaan moeten we