Green Mountains

De Amerikaanse staat Vermont wordt door midden gesplitst door de Green Mountains ofwel Groene (Frans: Vert) Bergen (Frans: Monts). Het landschap bestaat dan ook grotendeels uit groene bergen die 2/3e van de staat bedekken. Hiervan is de hoogste top de Mt. Mansfield op ongeveer 1.300 meter hoogte. Grotendeels valt het groene landschap onder het Green Mountain National Forest waar wilde dieren zoals bevers, elanden, bruine beren en herten gespot kunnen worden. Afhankelijk van het seizoen zijn hier ook veel recreatiemogelijkheden. In de winter heb je hier gelegenheid om te skiën of snowboarden terwijl je in de zomer kunt mountainbiken, wandelen, vissen, kanoën of paardrijden. Echter is de favoriete reisperiode voor vele bezoekers de herfst vanwege de prachtige kleuren van de bossen.

Noord

Het relatief smalle noordelijke gedeelte van de Green Mountains herbergt de hoogste piek van de bergketen, Mt. Mansfield. Hier vind je fragiele flora die alleen voorkomt in noordelijker gelegen gebieden. Voor de wandelliefhebbers vind je fantastische locaties om te wandelen bij Camel’s Hump en Mt. Mansfield. Er zijn ook zwaardere wandeltochten die naar de top leiden. Daarnaast is een belangrijke plaats hier het kleine dorpje Stowe. Ben je liefhebber van de Sound of Music dan moet je zeker naar de Trapp Family Lodge. Voor wintersport kun je het Stowe Mountain Resort bezoeken in de winter. Bovendien kun je hier in de zomer per auto of gondel ook naar boven.

Mt. Mansfield

Mount Mansfield is de hoogste berg in Vermont en het hoogtepunt van Chittenden County. De berg dankt zijn naam aan het uiterlijk van een menselijk profiel met kenmerken die eruit zien als een kin, neus, voorhoofd en adamsappel van een menselijk gezicht. Er zijn diverse wandelpaden die je hoog de berg op brengen. Zoals bijvoorbeeld de Hazelton Trail, deze begint bij Mt. Mansfield Base Lodge en gaat richting het bezoekerscentrum. De Hellbrook Trail is de wandeling die je naar de ‘kin’ van de berg brengt. Daarnaast heb je nog de Loop Trail die je langs de berg en de gehele regio brengt.

Camel’s Hump

Camel’s Hump behoort tot de meest beklommen bergen in de Amerikaanse staat Vermont. Het is de thuisbasis van een grote hoeveelheid wandelroutes die naar de top leiden. De berg ligt redelijk vlakbij het dorpje Stowe en heeft een natuurlijke boomgrens, waardoor de top van de berg van alle kanten heldere panorama uitzichten heeft. Ook de vorm van Camel’s Hump is erg speciaal en valt op in de skyline van de Green Mountains. In de zomer kan het hier aardig druk worden maar al met al is het zeker een bezoek waard.

Centraal

Een aantal plekken die je in het centrale deel van de Green Mountains kunt vinden zijn Middlebury en Killington. Zo is Killington een toeristische plek doordat het een van de grootste skigebieden van het oostelijke deel van Amerika omvat. Daarnaast kan je in de zomer hier terecht om met de skilift omhoog te gaan voor een wandeling of mountainbiketocht. In Addison County ligt Middlebury, oftewel ‘Land of Milk and Honey’. Deze naam is af te leiden aan het feit dat er vele boerderijen staan. Vergeet hier ook zeker niet de Otter Creek Falls, dit is een waterval in een van de langste rivieren van de staat.

Zuid

In het zuidelijke deel van de Green Mountains vind je pittoreske dorpjes, boerderijen, bruggen, valleien en zijn er talloze outdoor activiteiten mogelijk. Dit deel beschikt over golfbanen en skiresorts en wordt gezien als het typische Vermont. Bovendien zijn de bergen hier minder hoog en spits dan in het noorden. Breng een bezoek aan Bennington, Manchester en Dorset. Om te winkelen kun je naar het populaire resortstadje Manchester waar genoeg winkels en outlets te vinden zijn. In Bennington moet je zeker het Bennington Battle Monument en het Bennington Museum bezoeken.