San Juan Islands

De San Juan Islands staan bekend als de perfecte plek om orka’s te spotten. Daarnaast zijn de eilanden prachtig om te bezoeken! Deze archipel bestaat uit ongeveer 172 aanlandingen, eilandjes en adelaarsstokken die tussen de monding van Puget Sound en Vancouver Island (BC) gelegen zijn. Het lijkt alsof je terug in de tijd bent gegaan, je komt hier bijna geen auto’s tegen en het is heel relaxt en ontspannen. Je vaart vanuit Anacortes (WA) of Sidney (BC) met de boot van de Washington State Ferry naar de San Juan Islands.

Ondanks dat er 172 eilandjes en riffen zijn in San Juan County zijn er 3 eilanden die door de veerboot bediend worden. Deze 3 zijn: San Juan Island, Orca’s Island en Lopez Island. Dit zijn de dichtstbevolkte en deze herbergen de meerderheid van accommodatie, restaurants en toeristische activiteiten. Ook is Shaw Island bereikbaar met de veerboot maar dit eiland heeft beperkte camping- en bezoekersvoorzieningen.

Orca’s Island

Orca’s Island is een van de noordelijkst gelegen eilanden van de San Juan Islands. Deze mix van kunst en cultuur, weelderige bossen, ongerepte meren en ontelbare outdoor mogelijkheden wordt door de lokale bevolking omschreven als ‘de parel van de San Juans’. Het eiland omvat 57 km2 landelijk en heuvelachtig landschap met kronkelende wegen door de bossen. Activiteiten kun je hier volop ondernemen zoals fietsen, wandelen, zwemmen of paardrijden. Andere activiteiten die je kunt ondernemen op Orca’s Island zijn een kajaktocht, walvistocht of een vis- of zeilbootcharter.

Hier ligt ook het Moran State Park van 5252 hectare met mooie meren en ontzettend veel wandelpaden. Wandel over de ruige paden naar het schitterende en uitgestrekte uitzicht over zee vanaf de top van Mt. Constitution. Dit is tevens het hoogste punt van Orca’s Island, op 734 meter. Onderweg kan je Amerikaanse zeearenden, herten, konijnen of 250 soorten vogels tegenkomen. Deze wandeling naar de top begint bij Cascade Lake vanaf de North End Campground. Daarnaast is het mogelijk om naar boven te fietsen of met de auto. Bezoek ook zeker de Cascade Falls, de prachtige watervallen!

San Juan Island

Bij iedere bocht die je ziet op San Juan Island ontdek je weer iets nieuws! Ontmoet de kudde alpaca’s op de eilanden of ga heerlijk picknicken in de lavendelvelden. Daarnaast zijn er iconische vuurtorens te vinden op het eiland en kan je meer leren over de rijke maritieme geschiedenis van de San Juan Islands.  Bovendien vertrekken er vanuit Friday Harbor eco friendly walvistours. Naast walvissen heb je zelfs kans om adelaars en zeehonden te spotten. Deze tochten worden dagelijks aangeboden van juni t/m augustus. In de herfstperiode varen de boten wat minder dus check dit van tevoren. Vanuit Seattle kun je ook met een watervliegtuigje naar Friday Harbor vliegen.

Lopez Island

Lopez Island is ‘het vriendelijke eiland’ van de San Juan Islands waar je warm verwelkomt wordt. Het landschap bestaat uit bossen, rustige baaien, met drijfhout bezaaide stranden en verre uitzichten op bergketens en de met sneeuw bedekte Mt. Baker. Bovendien heb je bij Lopez Village iedere week een boerenmarkt die je kunt bezoeken. Maar ook cafés, restaurants, een boekenwinkel, galerijen, een historisch museum, een bieb en andere winkels.  Daarnaast heb je even verderop de Lopez Island Vineyards voor de wijnliefhebbers. De schoonheid van de natuur hier en de kwaliteit van leven heeft een verscheidenheid aan bewoners aangetrokken. Zo vind je hier veel kunstenaars, ambachtslieden, boeren, muzikanten, vissers en natuurliefhebbers. In de jaren 1850 kwamen hier Scandinavische boeren naartoe wat tegenwoordig zorgt voor een assortiment producten zoals schapen, lama’s, wijndruiven, appels, peren en zelfs kiwi’s.