Reisdocumenten

Welke reisdocumenten heb je nodig wanneer je naar Amerika gaat

Voor een reis naar Amerika dien je als reiziger (ook baby’s en kinderen) in het bezit te zijn van een geldig en elektronisch leesbaar paspoort. Het is niet toegestaan dat baby’s en kinderen staan bijgeschreven in het paspoort van de ouders. Hoewel het niet verplicht is wordt wel geadviseerd dat het paspoort bij terugkomst nog circa 3 maanden geldig is. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd in Amerika.

Alle reizigers onder het Visa Waiver Programma (zo ook Nederland en België) moeten verplicht digitaal reistoestemming hebben voordat men aan boord mag in een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten. Deze digitale reistoestemming moet online zelf worden aangevraagd. Dit dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek aan te vragen, liever nog wat eerder.

De digitale reistoestemming voor Amerika wordt de Electronic System for Travel Authorization (ESTA) genoemd. De aanvraag is mogelijk op elk moment nadat de reis gepland is.  Indien je geen reistoestemming hebt ontvangen of aangevraagd dan zal je de toegang tot de Verenigde Staten worden geweigerd

Als geen autorisatie wordt gegeven, dien je een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

Aanvragen van de ESTA

Op de website https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ kun je de reistoestemming aanvragen:

    • bovenaan de pagina kun je de Nederlandse of andere taal selecteren
    • advies is om per persoon (geen groep) een aanvraag in te dienen; deze kun je later gemakkelijk opvragen
    • de aanvraag bestaat uit 6 verschillende stappen
    • bij elke informatieveldveld vind je uitleg d.m.v. het vraagtekenicoontje erboven
    • lees alles rustig (meerdere keren) door alvorens de velden in te vullen

Let op! Zorg ervoor dat je bij het invoeren niet de letter O verwisselt met het cijfer 0 (nul). In het documentnummer van het Nederlandse paspoort komt de letter “O” niet voor.

Voor het aanvragen van een ESTA worden kosten in rekening gebracht. Deze betaling wordt per creditcard voldaan. Als je het formulier hebt ingevuld, ontvang je vrijwel direct of uiterlijk na 72 uur een akkoord. Het akkoord krijg je doormiddel van een ‘Aplication Number’. Dit nummer dien je goed te bewaren en een kopie mee te nemen naar Amerika.

Let op! Bij aankomst op Amerikaanse grondgebied dien je altijd in het bezit te zijn van een ESTA.