Monument Valley

Gelegen in Arizona en Utah is een geïsoleerd maar overweldigend gebied van woestijnlandschap en piekerige rode zandsteenformaties. Deze schitterende vallei is ondanks dat het officieel Amerikaans grondgebied is toch eigendom van de Navajo-indianen en behoort tot de meest iconische plaatjes van Amerika. In vele films en reclames schitteren de spectaculaire rotsformaties van Monument Valley. Voor verhalen uit het Wilde Westen is dit gebied het ultieme decor waar je fantasie op de vrije loop gaat.

West, East en Merrick Butte

De meest in het oog springende rotsformaties in Monument Valley zijn eveneens de drie bekendste West Mitten, East Mitten en Merrick Butte. Monument Valley is gevuld met tientallen zandstenen rotsen, mesas en door erosie gevormde buttes. Maar deze 3 zijn bijzonder doordat ze alle drie maar liefst 300 meter hoog zijn. Hierbij hebben de eerste 2 de vorm van een hand en de 3e is vernoemd naar de man die zilver in het gebied vond.

Vanaf het Lookout Point bij het bezoekerscentrum heb je het mooiste uitzicht op de drie buttes. Aan het eind van de middag wanneer de zon langzaam onder de horizon zakt kleurt Monument Valley van bruin naar goud, een prachtig gezicht!

Via de Wildcat Trail is het mogelijk om de West Mitten Butte heen te lopen, een wandeling van 6,2 km in totaal. Dit wandelpad is het enige pad dat je zonder een gids mag lopen.

John Ford’s Point

John Ford’s Point is vernoemd naar de westernfilmregisseur John Ford. Hij heeft verschillende films opgenomen in Monument Valley waarvan dit zijn favoriete plek was. Hier kun je door indianen gemaakte sieraden kopen en ook staat er vaak een cowboy te paard op een rots in de verte.

Rain God Mesa

Een aantal buttes in Monument Valley waren eerst grote rotsblokken met afgevlakte toppen. Hierdoor kregen ze de naam mesa of tafelberg, waarvan een goed voorbeeld de Rain God Mesa is. Er ontspringen 4 bronnen aan de voet van deze tafelberg in de 4 windrichtingen. Het is ook de plek waar medicijnmannen van de Navajo-bevolking bidden maar voeren er ook ceremonies uit omtrent genezing en regenval.