Badlands National Park

Badlands National Park ligt in het zuidwesten van de Amerikaanse staat South Dakota. Het park wordt gekenmerkt door het buitenaardse landschap van bijzondere canyons. De indrukwekkende kleurrijke rotsformaties in het park zijn ontstaan door erosie waardoor sedimentaire lagen van verschillende kleuren zijn onthuld; paars en geel, bruin en grijs, rood en oranje en wit. Ga op avontuur in deze ongerepte wildernis van hoge pieken, diepe ravijnen en uitgestrekte prairies. De naam van het nationale park is gegeven door de Lakota indianen, namelijk Mako Sica wat betekent ‘slecht land’ oftewel bad lands.

Loop Road

De 45 km lange geasfalteerde maar bochtige hoofdweg die door het park loopt is de Badlands Loop road ofwel Highway 240.  Badlands Loop road loopt tussen de Pinnacles Entrance in het noorden en Ben Reifel Visitor Center in het zuidoosten van het park. Om de mooiste bezienswaardigheden en plekken in het park te bezoeken kun je deze weg volgen. Daarnaast zijn er ook 14 uitzichtpunten en een aantal wandelroutes te volgen vanaf de parkeerplaatsen. Bij deze uitzichtpunten kun je de Badlands en aangrenzende Buffalo Gap National Grasslands bewonderen.

Badlands Wall

Badlands Wall is de bekendste grillige rotsformatie van Badlands National Park. Het landschap bestaat uit hoge pieken en bijzondere uitzichtpunten. Via een wandelroute kun je de rotsformatie bezoeken maar ook noemenswaardig is de Door Trail. Dit is een 1.2 km lange begaanbare wandeling die je meeneemt naar The Door, een opening in de rotsmuur.

Notch Trail

De Notch Trail is een pittige wandeling van zo’n 2.5 km die je over torenhoge rotspartijen met grillige punten loodst. Een deel van deze route gaat over een schuine wand die je via een trap moet beklimmen. Goede schoenen, genoeg water en een redelijke conditie zijn geen overbodige luxe. Voor degenen die hoogtevrees hebben is deze wandeling niet geschikt. Echter is het uitzicht over de Cedar Pass Area bovenaan wel onweerstaanbaar prachtig. Uiteindelijk eindigt deze route bij een opening in de rotsen met de naam Notch. Daar heb je uitzicht over de White River Valley en Pine Ridge Reservation.

Big Badlands Overlook

Het blijkt wel dat het Badlands National Park over een overdosis aan fenomenale uitzichten en landschappen beschikt. De rotsformaties bieden schitterende vergezichten over het buitenaardse grillige gebied. Zo ook bij het uitkijkpunt Big Badlands Overlook die een panoramisch uitzicht biedt over de omgeving. De beste tijd om hierheen te komen is tijdens zonsopgang en zonsondergang wanneer de zandstenen rotsformaties een gouden gloed krijgen door de laagstaande zon.

Roberts Prairie Dog Town

In het Badlands National Park heb je de mogelijkheid om prairiehonden van dichtbij te bekijken. Prairiehonden zijn schattige knaagdieren die uit de eekhoorn familie komen. Op deze plek in Roberts Prairie Dog Town leven er honderden tamme prairiehonden die graag gevoerd worden door bezoekers.

Sage Creek Rim Road

Om wildlife te spotten in het Badlands National Park volg je de route van de Sage Creek Rim road. Deze onverharde gravelweg leid je door de Badlands Wilderness Area ten zuiden van de Pinnacles Entrance. Hier kun je de oudste gesteentelagen van het park bezoeken van maar liefst 70 miljoen jaar oud. Desalniettemin is het rijke dierenleven een echt hoogtepunt van dit gebied. Je vindt hier vooral wilde dieren zoals bizons, pronghorns en prairiehonden maar ook de zwartvoetige fret. Bovendien zijn hier ook twee geweldige uitkijkpunten namelijk Hay Butte Overlook en Badlands Wilderness Overlook.