Bryce Canyon National Park

Het Bryce Canyon National Park is gelegen in het zuidwesten van de staat Utah. Bryce Canyon is de kleinste van de vijf nationale parken in Utah. Kenmerkend aan dit park zijn de door wind-, water- en ijserosie gevormde dunne, veelkleurige en bizarre rotsformaties, ook wel ‘hoodoos’ genoemd. De kleuren van de hoodoos zijn uiteenlopend van roestijzer rood en geel tot blauw en paars. Omdat het nationale park aardig afgelegen ligt, zo’n 80 km van het drukker bezochte Zion National Park, heeft het minder bezoekers dan andere populaire parken. Desalniettemin ligt het bezoekersaantal alsnog rond de 1 miljoen per jaar.

Sunset point / Sunrise point

Sunset (zonsondergang) en Sunrise (zonsopgang) point zijn twee uitkijkpunten in het Bryce Canyon National Park. Vanzelfsprekend zou je denken dat je het beste uitzicht bij Sunset point tijdens zonsondergang en bij Sunrise Point tijdens zonsopgang hebt. Echter is Sunset point net als Sunrise point mooier tijdens de zonsopgang doordat er al vrij snel schaduw over het landschap trekt. Al met al bieden beide punten een schitterend uitzicht op de prachtige hoodoos in een oneindig kleurenpalet.

Rim Trail

Voor de wandelliefhebbers is er de Rim Trail in het Bryce Canyon National Park, een stevige maar gemakkelijke wandeling. Deze route loopt parallel aan Bryce Amfitheater tussen Fairyland en Bryce point. De vorm van de route is een halve maan waardoor het uitzicht biedt op veel van dezelfde oriëntatiepunten vanuit dia metrische gezichtspunten. Er moet wel rekening mee gehouden worden dat het geen volledige wandelroute is en je weer via dezelfde weg terug moet lopen.

Fairyland point

Fairyland point is een uitkijkpunt die het noordelijkste punt van Rim Trail markeert. Je hebt hier indrukwekkend uitzicht op Boat Mesa, Fairyland Canyon, the Sinking Ship en Campbell Canyon. Dit punt is verder weg gelegen van de andere uitkijkpunten; Sunrise, Sunset en Inspiration, waardoor het een uniek perspectief biedt op het park.

Inspiration point

Bijna onderaan de Rim Trail ligt het Inspiration point. Hier heb je geweldig zicht op veel van de beroemde bezienswaardigheden van Bryce, Sunset en Sunrise point.

Bryce point

De onderkant van de Rim Trail beschikt over Bryce point. Daarnaast dient Bryce point als trailhead naar de Peekaboo Loop Trail (een steile wandeling) die langs de zijkant van het amfitheater slingert tussen de kathedraal, Alligator en onder de Wall of Windows door.

Met deze reizen kun je Bryce Canyon bezoeken

Wil je dit National Park bezoeken, kijk dan eens naar de volgende rondreizen. We kunnen ook een reis aanpassen aan jouw wensen, een reis geheel op maat samengesteld.

Flora en Fauna

Flora

Bryce Canyon National Park biedt plaats voor meer dan 400 inheemse planten. Hiernaast leven er ook nog een aantal plantensoorten die van oorsprong niet in dit gebied thuishoren. In de lage gebieden van het park vind je voornamelijk naaldbomen en jeneverbesbomen maar ook verschillende soorten planten. In het midden- en hoogste gedeelte vind je eveneens naaldbomen waarvan sommige zelfs meer dan 1600 jaar oud zijn. Een voorbeeld van een bloem en plant in het park zijn de Blauwe Vlas bloem en de Mountain-death Camas. De Blauwe Vlas ofwel ‘Blue Flax’ is te vinden door het gehele nationale park. Je kunt de bloem herkennen aan de duidelijk blauw gearceerde bloemblaadjes die in een afwisselend patroon gerangschikt zijn. De indianen gebruikten de zaden voor extra smaak en gezondheidsvoordelen. Dan heb je nog de Mountain-death Camas, een mooie maar giftige, kleine lelieplant. Iedere bloem van de plant bevat zes romige, gekleurde bloembladachtige segmenten gerangschikt in een stervorm. Tevens herken je de plant aan de twee kleine, groene stippen op elk bloemblad. Deze plant mag absoluut niet gegeten worden aangezien het een dodelijke afloop kan hebben.

Fauna

Wat betreft de fauna heeft Bryce Canyon National Park een groot aantal soorten zoogdieren leven in het park. Het park is namelijk de thuisbasis van alleen al 60 soorten zoogdieren. Dit heeft Bryce Canyon te danken aan het gevarieerde landschap. De graslanden zijn vooral bezet door de Pronghorn-antilopen, over de rotsachtige terreinen zie je bergleeuwen lopen maar ook vind je er zelfs prairiehonden uit Utah. Verder heb je nog de stekelvarkens, wasberen, muilezelherten en coyotes. In de regio worden tevens elanden, gaffelbok antilopen, vossen, grondeekhoorns en marmotten gevonden. Echter in zeldzame gevallen kan het voorkomen dat een zwarte beer wordt waargenomen in het bosrijke hoogland. Naast de vele zoogdieren vind je ook reptielen en amfibieën in het gebied zoals hagedissen, gestreepte Whipsnake, Great Basin Rattlesnake en de tijger salamander. Als laatste zul je ongetwijfeld één van de 175 soorten vogels spotten die vooral in de zomerperiode in dit gebied voorkomen.

Voor meer informatie over het Bryce Canyon National Park zoals openingstijden en overige informatie kun je hier op de website kijken.