Everglades National Park

Everglades National Park is de grootste subtropische wildernis van Amerika gelegen in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Florida. Dit subtropische moerasgebied staat bekend om haar complexe ecosysteem en de eindeloze mangroves en moerassen. Één vijfde deel van de Everglades is uitgeroepen tot nationaal park. Dat komt doordat het park een rijk dierenleven heeft en een aantal bedreigde diersoorten herbergt zoals de Amerikaanse krokodil en de Floridapanter. Jaarlijks heeft het Everglades National Park minstens een miljoen bezoekers van over de hele wereld. De beste reisperiode is van december tot april in het droge seizoen wanneer de waterstanden lager zijn. In deze periode laten de dieren zich ook zien en verzamelen op centrale waterlocaties.

Anhinga Trail

Het Everglades National Park heeft meerdere onvergetelijke wandelroutes waarvan de meest bekende de Anhinga Trail is. Deze makkelijke wandeling duurt ongeveer een uur waarbij je vooral over houten wandelpaden loopt. In het droge seizoen vind je hier gegarandeerd veel alligators, watervogels en schildpadden. Tevens is dit wandelpad zelfs in het donker te volgen onder begeleiding van een ranger. Je gaat dan na zonsondergang met een zaklamp op pad om alligators te spotten.

Pa-Hay-Okee Overlook

Pa-Hay-Okee is een Indiaanse term voor ‘grassy water’. Hier loop je via een boardwalk naar een uitkijkpunt vanwaar je een uitgestrekt uitzicht hebt over het drassige graslandschap. Tevens heb je een prachtig uitzicht over de Shark River Slough, de belangrijkste ‘rivier van gras’ in het park. Er komen hier ook veel alligators voor en het is een geschikte plek om de vele vogels te kunnen spotten.

Shark Valley

Wanneer je niet zoveel tijd hebt is het leuk om een bezoek te brengen aan Shark Valley. Je maakt hier kennis met de Everglades en je komt alles te weten over de natuur. Dwars door het moeras loopt hier een pad van 24 km. Het is mogelijk om deze route af te leggen met een toeristentram waarbij rangers je in 2 uur tijd alles kunnen vertellen over het gebied, de dieren en het zoetwatersysteem. Echter is het leuker om een fiets te huren en zelf op pad te gaan door het bijzondere landschap.

Hell’s Bay

Nog een andere manier om het gebied en flora en fauna te verkennen is vanaf het water. Het is mogelijk om een tocht te maken met een ‘airboat’, echter maakt het veel lawaai en zijn de uitlaatgassen enorm slecht voor het complexe ecosysteem. Daardoor is er een milieuvriendelijkere en leukere manier om vanaf het water het park te verkennen. Dat is namelijk per kano over de Hell’s Bay Canoe Trail, een kanotocht van 18 km lang over het ondiepe water. Je gaat hier door een doolhof van mangroves en dichte waterplanten waarbij je uitkomt op een ondiep meer met kleine eilanden. Om het avontuur helemaal compleet te maken is er nog de mogelijkheid om ’s nachts te overnachten langs de route. Daar zijn een paar houten platformen te vinden waar het mogelijk is om je tent op te zetten.

10.000 Islands

Dit zoutwater gebied van talloze kleine eilanden en mangrovebossen vind je in het noordwesten van het Everglades National Park. Het gebied kan worden ontdekt via de Wilderness Waterway, een lange kanoroute die je door de omgeving voert. De route is zo’n 160 km lang en gaat van Everglades City helemaal naar Flamingo. Je hoeft natuurlijk niet deze gehele route af te leggen want er zijn ook kortere routes om hier te komen. Onderweg heb je kans om lamantijnen, zeearenden en dolfijnen te spotten.

Met deze reis kun je Everglades National Park bezoeken

Wil je dit National Park bezoeken, kijk dan eens naar de volgende rondreis. We kunnen ook een reis aanpassen aan jouw wensen, een reis geheel op maat samengesteld.

Flora en Fauna

Flora

De Everglades heeft een unieke flora door de tropische lucht- en zeestromen. Hierdoor herbergt het park vegetatiegroepen zoals hammocks, cipres-koepels en bayheads maar ook uitgestrekte cypergrasprairies. De cyclus van droge en natte seizoenen houden de rijke vegetatie en dieren in stand. Het bloeiseizoen van de planten is in het voorjaar en de vroege zomer. De meest voorkomende bomen in het park zijn de moerascipressen die in de winter zijn naalden verliest. Verder heb je een massale hoeveelheid aan moerasgrassen in het water waardoor de bijnaam ‘river of grass’ is verzonnen. Op de hogere plekken vind je koningspalmen, gumbo-limbobomen en mahoniebomen. Als laatste zijn er nog de rode, witte en zwarte mangroven die op de overgang naar de zee leven.

Fauna

Het Everglades National Park herbergt een aanzienlijk aantal beschermde diersoorten, zo’n 40 verschillende soorten in totaal. Daaronder behoren de Amerikaanse krokodil die enkel in het zuiden van Florida voorkomt. Het nationale park is eveneens de enige plek in de wereld waar alligators en krokodillen naast elkaar kunnen leven. Daarnaast heb je nog de Florida-panter, één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Hiervan leven er nog slechts 50 in het wild waarvan de meeste in Everglades. Eveneens zul je buiten Everglades niet snel een Atlantische groene zeeschildpad tegenkomen. In totaal leven er in het park meer dan 350 verschillende soorten vogels, 300 vissen en 50 reptielensoorten.

Bekijk hier de actuele openingstijden en andere actuele informatie over het Everglades National Park.