Glacier National Park

Gelegen in de staat Montana in het noorden van de Verenigde Staten ligt het op de UNESCO werelderfgoedlijst benoemde Glacier National Park. Dit gebied wordt al eeuwenlang omschreven als ‘Shining Mountains’ vanwege de ruige bergpieken. Kenmerkend aan het park zijn de door gletsjers uitgesleten valleien en overgebleven gletsjers uit de ijstijd. Tijdens de winterperiode is het park bedekt met een dikke laag sneeuw maar in de zomerperiode kun je genieten van de ongerepte natuur en het rijke dierenleven. Het nationale park ligt middenin de Rocky Mountains waar felblauwe gletsjermeren zorgen voor adembenemende uitzichten.

Going-to-the-sun road

Het park kun je het beste verkennen per auto om de prachtige route Going-to-the-sun road te berijden. Je komt hier namelijk langs de mooiste hoogtepunten van het park zoals Lake McDonald en de Logan Pass. Deze route is zo’n 80 km lang en loopt dwars door Glacier National Park. Eigenlijk is de route alleen beschikbaar in de zomerperiode want het grotendeel van het jaar is de weg dicht gesneeuwd. Je kunt dan via de westelijke of oostelijke ingang het park wel in maar niet alles is dan te bereiken.

Logan Pass

De Logan Pass is een overweldigende bergpas op ongeveer 2000 meter hoogte en tevens het allerhoogste punt van de Going-to-the-sun road. In het oostelijke gedeelte van de pas ligt de ‘Big Drift’, een gebied waar jaarlijks 30 meter sneeuw valt. Hierdoor is de bergpas het grotendeel van het jaar onbegaanbaar. Desalniettemin is de natuur en omgeving waanzinnig mooi en is het een populair startpunt voor wandeltochten. Hiervan is de bekendste wandelroute de Highline Trail die langs de bergtoppen komt. Ook is de bergpas de ideale locatie voor het spotten van wilde dieren zoals berggeiten.

Lake McDonald

Het grootste meer van het Glacier National Park is Lake McDonald. Desondanks heeft het park talloze kleine en grote meren, welgeteld zo’n 700 in totaal. Lake McDonald is een kristalhelder meer waar je uitzicht hebt op de besneeuwde bergtoppen en een dicht woud. In de omgeving zijn veel mogelijkheden voor sportactiviteiten zoals wandelen, fietsen, langlaufen maar ook kamperen is een optie.

St. Mary Lake

Dit schitterende blauwe meer ligt in een vallei die wordt omsingeld door de enorme pieken van de Rocky Mountains. Het St. Mary Lake is wat kleiner dan Lake McDonald maar net zo indrukwekkend. Echter ligt dit meer op een hoogte van 1367 meter waardoor het water van de waterval ijskoud is. In het midden van het meer ligt een eiland, het bosrijke Wild Goose Island. Dit eiland biedt wandeltochten naar bijvoorbeeld de 30 meter hoge Virginia Falls waarbij je onderweg beren kunt spotten.

Iceberg Lake

De enige mogelijkheid om Iceberg Lake te kunnen bezichtigen is door het maken van een stevige wandeling. Deze wandeltocht brengt je via een stijgend pad langs heuvels en velden met bloemen. Onderweg is het mogelijk dat je sneeuwgeiten en grizzlyberen tegenkomt. Als je eenmaal bij het meer aankomt lijkt het net alsof je in een amfitheater terecht gekomen bent met het prachtige blauwe meer in het midden.

Bird Woman Falls

Van de in totaal 200 watervallen is de Bird Woman Falls met z’n 150 meter de hoogste. De waterval is het beste te bewonderen in de lente en begin van de zomer. Dit komt doordat het water van de waterval gevormd wordt door smeltende sneeuw van de hoger gelegen sneeuwvelden en overblijfselen van gletsjers. Ook deze waterval is gelegen langs de Going-to-the-sun road.

Grinnel Glacier

Één van de meest gefotografeerde plekken in het Glacier National Park is de Grinnel Glacier. Dit is een indrukwekkende gletsjer die helaas zwaar te leiden heeft onder klimaatverandering. Hierdoor is de verwachting dat over 10 jaar de gletsjer helemaal verdwenen zal zijn. Om hier te komen moet je wel een loodzware hike uitoefenen.

Garden Wall

Miljoenen jaren geleden is deze bergrug, Garden Wall, uitgesleten door gletsjers. Langs de berg loopt een fascinerend bergpad, de Highline Trail. Deze 8 km lange wandeling met prachtige uitzichten is geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars.