Grand Canyon National Park

Gelegen in de staat Arizona ligt misschien wel het bekendste nationale park van de Verenigde Staten, Grand Canyon National Park. De Grand Canyon wordt beschouwd als één van de zeven wereldwonderen van de natuur en trekt ongeveer 5 miljoen bezoekers per jaar. Deze kloof is ontstaan doordat miljoenen jaren geleden de aardkorst omhoog gedrukt werd. Hierdoor ontstond het Colorado Plateau waar de Grand Canyon onderdeel van is. Gedurende de laatste paar miljoen jaren heeft de Colorado River zich een weg gebaand door de rotslagen van het Plateau. Hierdoor werd en wordt nog altijd het gesteente weggeslepen. De rivier verdeelt eveneens het park in twee delen: de ‘North Rim’ (noordelijke rand) en South Rim (zuidelijke rand). Hiervan is de zuidelijke rand het hele jaar door geopend en het meest toegankelijk voor bezoekers.

Grand Canyon Village

Het meest centrale gedeelte van de South Rim is Grand Canyon Village. Je vind hier het bezoekerscentrum en verschillende hotels, restaurants en winkel gelegenheden. Het historische dorp heeft tevens veel winkels waar authentieke Indiaanse ambachten en souvenirs uit de canyon verkocht worden. Daarnaast heeft Grand Canyon Village een aantal van de beste schilderachtige uitzichten in het park zoals Yavapai point. Vanaf hier heb je ook meerdere wandeltochten en zijn er verschillende outdoor activiteiten om te ondernemen in de omgeving. Denk hierbij aan helikoptervluchten over de Grand Canyons, paardrijden, muilezeltocht rondom de Grand Canyons en een schitterende treinrit.

Hermit Road (West Rim Drive)

Vanaf Grand Canyon Village rijdt je via de Hermit Road naar het meest westelijke punt van de South Rim, Hermits Rest. Het eerste uitzichtpunt aan de Hermit Road is Trailview Overlook. Hier heb je een prachtig uitzicht over de weidse Grand Canyon en de Bright Angel Trail. Vanaf Hopi point kun je een deel zien van de Colorado rivier. Daar moet je komen tijdens zonsondergang alhoewel Pima point ook mooi en wat rustiger is aan het einde van de dag.

Desert View Drive (East Rim Drive)

Vanuit het bezoekerscentrum in Grand Canyon Village gaat de weg richting de oostelijke parkingang naar Desert View. Hier heb je een oude uitkijktoren waar je goed zicht hebt over de kloof en de Colorado rivier. Aan het begin van de Desert View Drive heb je gratis shuttlebussen die je van het bezoekerscentrum naar Yaki point brengen. Echter kun je met eigen vervoer Grandview point bereiken op ongeveer 2200 meter hoogte. Dit is dan ook één van de hoogste uitzichtpunten van de Grand Canyon. Een alternatief hiervoor is Yaki point waar je ook de zonsondergang kunt bewonderen.

Bright Angel Trail

Je kunt op twee manieren in de Grand Canyon afdalen vanaf de South Rim. Één daarvan is de wandelroute Bright Angel Trail van zo’n 19 km lang. Een retour naar beneden kost twee dagen omdat je er ook moet overnachten. De wandelingen zijn voor ervaren wandelaars die in een goede conditie verkeren. Bright Angel Trail is de populairste afdaalroute, dit omdat het pad redelijk beschut ligt. Houdt er rekening mee dat terug omhoog klimmen langer duurt dan de afdaling. Vaak wandelen de meeste mensen tot 3 Mile Resthouse, deze wandeling is in totaal 9.6 km.

South Kaibab Trail

De andere wandelroute om de afdaling in de Grand Canyon te maken is de South Kaibab Trail. Ook hier geldt dat een retour tot de bodem twee dagen duurt en de meeste bezoekers dan ook vaak hun afdaling inkorten. Op de South Kaibab Trail is er minder schaduw dan bij de Bright Angel Trail. Desalniettemin is het wel de snelste weg naar beneden.