Grand Canyon National Park

Gelegen in de staat Arizona ligt misschien wel het bekendste nationale park van de Verenigde Staten, Grand Canyon National Park. De Grand Canyon wordt beschouwd als één van de zeven wereldwonderen van de natuur en trekt ongeveer 5 miljoen bezoekers per jaar. Deze kloof is ontstaan doordat miljoenen jaren geleden de aardkorst omhoog gedrukt werd. Hierdoor ontstond het Colorado Plateau waar de Grand Canyon onderdeel van is. Gedurende de laatste paar miljoen jaren heeft de Colorado River zich een weg gebaand door de rotslagen van het Plateau. Hierdoor werd en wordt nog altijd het gesteente weggeslepen. De rivier verdeelt eveneens het park in twee delen: de ‘North Rim’ (noordelijke rand) en South Rim (zuidelijke rand). Hiervan is de zuidelijke rand het hele jaar door geopend en het meest toegankelijk voor bezoekers.

Grand Canyon Village

Het meest centrale gedeelte van de South Rim is Grand Canyon Village. Je vind hier het bezoekerscentrum en verschillende hotels, restaurants en winkel gelegenheden. Het historische dorp heeft tevens veel winkels waar authentieke Indiaanse ambachten en souvenirs uit de canyon verkocht worden. Daarnaast heeft Grand Canyon Village een aantal van de beste schilderachtige uitzichten in het park zoals Yavapai point. Vanaf hier heb je ook meerdere wandeltochten en zijn er verschillende outdoor activiteiten om te ondernemen in de omgeving. Denk hierbij aan helikoptervluchten over de Grand Canyons, paardrijden, muilezeltocht rondom de Grand Canyons en een schitterende treinrit.

Hermit Road (West Rim Drive)

Vanaf Grand Canyon Village rijdt je via de Hermit Road naar het meest westelijke punt van de South Rim, Hermits Rest. Het eerste uitzichtpunt aan de Hermit Road is Trailview Overlook. Hier heb je een prachtig uitzicht over de weidse Grand Canyon en de Bright Angel Trail. Vanaf Hopi point kun je een deel zien van de Colorado rivier. Daar moet je komen tijdens zonsondergang alhoewel Pima point ook mooi en wat rustiger is aan het einde van de dag.

Desert View Drive (East Rim Drive)

Vanuit het bezoekerscentrum in Grand Canyon Village gaat de weg richting de oostelijke parkingang naar Desert View. Hier heb je een oude uitkijktoren waar je goed zicht hebt over de kloof en de Colorado rivier. Aan het begin van de Desert View Drive heb je gratis shuttlebussen die je van het bezoekerscentrum naar Yaki point brengen. Echter kun je met eigen vervoer Grandview point bereiken op ongeveer 2200 meter hoogte. Dit is dan ook één van de hoogste uitzichtpunten van de Grand Canyon. Een alternatief hiervoor is Yaki point waar je ook de zonsondergang kunt bewonderen.

Bright Angel Trail

Je kunt op twee manieren in de Grand Canyon afdalen vanaf de South Rim. Één daarvan is de wandelroute Bright Angel Trail van zo’n 19 km lang. Een retour naar beneden kost twee dagen omdat je er ook moet overnachten. De wandelingen zijn voor ervaren wandelaars die in een goede conditie verkeren. Bright Angel Trail is de populairste afdaalroute, dit omdat het pad redelijk beschut ligt. Houdt er rekening mee dat terug omhoog klimmen langer duurt dan de afdaling. Vaak wandelen de meeste mensen tot 3 Mile Resthouse, deze wandeling is in totaal 9.6 km.

South Kaibab Trail

De andere wandelroute om de afdaling in de Grand Canyon te maken is de South Kaibab Trail. Ook hier geldt dat een retour tot de bodem twee dagen duurt en de meeste bezoekers dan ook vaak hun afdaling inkorten. Op de South Kaibab Trail is er minder schaduw dan bij de Bright Angel Trail. Desalniettemin is het wel de snelste weg naar beneden.

Met deze reizen kun je Grand Canyon National Park bezoeken

Wil je dit National Park bezoeken, kijk dan eens naar de volgende rondreizen. We kunnen de reizen aanpassen aan jouw wensen of helemaal op maat samenstellen.

Flora en Fauna

Flora

In het Grand Canyon National Park wisselen dennen en jeneverbesbomen zich af met struikgewas en alsem. In de zonnige gebieden langs de rand zal je woestijnplanten vinden zoals de bananen yucca en claretcup cactus. Onder de rand veranderd het landschap compleet en kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot zo’n 50 graden Celsius. Hierdoor wordt een groot deel van de binnenste kloof dan ook als woestijn beschouwd. Hier bestaat de vegetatie logischerwijs uit cactussen en droogtebestendige struiken. Dit is met uitzondering van de gebieden langs de rivier die een rijke oever hebben. Want hier vind je namelijk oeverplanten zoals struikgewas van wilg en tamarisk.

Fauna

Naast de diverse flora beschikt het Grand Canyon National Park over een grote verscheidenheid aan dieren. De dieren die veel in het park voorkomen zijn de muilezelherten. Op de zuidrand van de Grand Canyon kom je de Ebertel tegen met zijn kwastjesoren. Daarnaast komen er veel muilezelherten voor in het park. Maar ook coyotes en een kleine populatie bergleeuwen komen voor in het nationale park. Zowel grote zoogdieren als de wat kleinere zoogdieren bestaan in het Grand Canyon National Park. Denk hierbij aan ringstaarten (verwant aan wasberen), bevers, chipmunks, eekhoorns, konijnen en vleermuizen. Tevens vind je in het gebied een grote verscheidenheid aan reptielen en amfibieën zoals slangen, hagedissen, schildpadden, kikkers, padden en salamanders. Als laatste vind je nog honderden vogelsoorten in het park zoals de Western Blue Bird (blauwkeelsialia) samen met talloze insecten en spinnen.

Grand Canyon National Park is de thuisbasis voor een aantal bedreigde diersoorten. Bijvoorbeeld de inheemse Colorado River-vissen die hebben geleden als gevolg van dramatische veranderingen in watervolume en temperatuur sinds de voltooiing van de Glen Canyondam in 1963. Niet alleen deze vissen zijn een bedreigde diersoort maar ook verschillende soorten vogels zoals de slechtvalk, zeearend en wilgenvliegenvanger.

Voor meer informatie over het Grand Canyon National Park zoals openingstijden en overige informatie kun je hier op de website kijken.