Great Basin National Park

In het zuidwesten van de Verenigde Staten ligt een van de minst bekende nationale parken in een verlaten woestijngebied: Great Basin National Park. Het nationale park ligt in de schaduw van de 3.981 meter hoge Wheeler Peak. Daarvan is de noordelijke regio van het park het best bereikbaar. Hier loopt dan ook de verharde Wheeler Peak Scenic Drive. Kortom, aan die weg zijn diverse uitkijkpunten en beginpunten van wandelroutes. Daarnaast ligt in dit deel van het park ook de Lehman Caves, een groot grottenstelsel.

Great Basin

Het Great Basin National Park is onderdeel van het Great Basin, een gebied van meerdere staten omsloten door de Sierra Nevada en de Rocky Mountains. Hierdoor kan het regenwater niet afgevoerd worden naar zee, het verzamelt zich daardoor in grondwaterbekkens. Naast woestijn vind je hier ook bergtoppen waarvan enkele zelfs met gletsjers bedekt zijn. De prachtige grotten, zeldzame bossen en een natuurlijke boog, de Lexington Arch vind je ook in het Great Basin National Park. Bovenal is de flora en fauna hier enorm divers.

Wheeler Peak Scenic Drive

De Wheeler Peak Scenic Drive is een 19 km lange route waarbij je kunt genieten van schitterende uitzichten op de bergen en omringende valleien. Houd er rekening mee dat voertuigen die langer zijn dan 24 feet niet verder mogen rijden dan de Upper Lehman Creek Campground (mile marker 3). Bovendien ligt er aan het einde van de route de Island Forest Trail, een korte wandelroute van nog geen kilometer. Deze wandelroute loopt door hooggelegen coniferenbossen en langs de route staan informatiepanels. De Wheeler Peak Scenic Drive is alleen geopend van juni tot oktober voor verkeer en heeft een aantal haarspeldbochten. Onderweg stijg je zo’n 1.200 meter waardoor je verschillende leefzones ziet die gelijk zijn aan de landschappen op weg van Nevada naar Yukon. Het kan voorkomen dat je onderweg herten, marmotten en coyotes tegenkomt.

Lehman Caves

Dit grottenstelsel herbergt een druipsteengrot met stalagmieten (staand), stalactieten (hangend) en andere bizarre formaties. Je kan de Lodge Room of de Grand Palace-sectie van de grot bezoeken onder begeleiding van een ranger. Hier heb je wel tickets voor nodig die je bij het bezoekerscentrum kunt verkrijgen of van tevoren online kunt reserveren.

Wandelroutes

Mountain View Nature Trail

Naast het bezoekerscentrum bij de Lehman Caves kun je beginnen aan een wandeltocht door het pinyon-juniperbos. Bij het bezoekerscentrum kun je een wandelgids ophalen waarin je tijdens deze 400 meter lange wandeling kunt lezen over de ecologie en geologie van de regio.

Bristlecone Pine Trail

Deze wandelroute gaat 4,5 km (retour) door oude bossen en langs de gletsjer aan de voet van de Wheeler Peak. De interpretatieve borden in het dennenbos verklaren het leven en de betekenis van deze oude bomen.

Baker Archeological Site

Baker Archeological Site is ook wel bekend als Baker Village en is een oude nederzetting van Fremontindianen uit de 13e eeuw. Ze leefden van een primitieve vorm van landbouw in half ondergrondse woningen. Hier krijg je een fascinerende blik op de wereld van de Fremont-cultuur.

Upper Pictograph Cave

De Upper Pictograph Cave is een beschutte plaats waar op de muren schilderingen van mensen en dieren maar ook abstracte afbeeldingen te zien zijn. Er wordt gedacht dat ze gemaakt zijn door een groep Fremontindianen die tussen het jaar 1000 en 1300 in de Snake Valley leefden. Naast afbeeldingen werden er in deze grot ook artefacten, dierenbeenderen en houtskool gevonden.

Lexington Arch

De Lexington Arch is een natuurlijke kalkstenen boog die alleen bereikbaar is via een 20 km lange onverharde weg. Deze weg is voornamelijk geschikt voor voertuigen met hoge bodemvrijheid. In het oosten van het park begint deze weg onder Garrison. Uiteindelijk kom je uit bij een parkeerplaats waarvandaan het nog een stuk lopen is naar de boog, zo’n 5,5 km heen en terug.