Great Sand Dunes National Park & Preserve

Tegen de achtergrond van de ruige pieken van de Sangre de Cristo-bergen bevindt zich dit 78 km2 lange zandduingebied. De hoogste duin van het Great Sand Dunes National Park & Preserve torent zo’n 228 meter hoog.  Het hele jaar door kan je hier ‘sandboarden’ of zandsleeën over de zandduinen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om te picknicken, wandelen, kamperen, paardrijden of met een 4×4 door de duinen rijden. Bovendien is het Great Sand Dunes National Park & Preserve door de hoogte en de landelijke ligging een populaire plek voor sterrenkijkers. Van mei tot september zijn er zelfs vele avonden waar astronomieprogramma’s aangeboden worden. Als laatste kan je bij het bezoekerscentrum een korte film over de geschiedenis van de duinen bekijken maar zijn er ook exposities te bewonderen.

Kamperen

In de omgeving van het Great Sand Dunes National Park & Preserve heb je een aantal mogelijkheden om te kamperen. Gerund door de National Park Service heb je de Piñon Flats Campground met 44 plekken waar geldt, wie het eerst komt, het eerst maalt en 44 plekken die bezoekers van tevoren kunnen reserveren. Mocht je met een 4×4 voertuig gaan reizen dan zijn er 21 campings langs de Medano Pass Road. Deze zijn gratis en beschikbaar op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

Wanneer je bereid bent om je spullen in rugzakken te vervoeren dan zijn er gratis vergunningen verkrijgbaar voor het achterland bij het bezoekerscentrum van het park. Hier kun je dan je tent overal opzetten in het 9 m2 grote duingebied. Je moet wel een wandeling maken van ongeveer 4 km over de duinen om hier te komen maar ervaart dan wel een unieke overnachtingsomgeving.

Ook zijn er verschillende particuliere en openbare campings binnen een uur rijden van het Great Sand Dunes National Park zoals San Luis Wildlife Area. De faciliteiten van deze campings variëren van primitief tot luxueus (zover kamperen luxueus kan zijn).