Haleakala National Park

Op het eiland Maui in de Amerikaanse staat Hawaii ligt het 120 km2 grote Haleakala National Park. Het park strekt zich uit langs de zuidelijke en oostelijke kust van het eiland. De bekendste bezienswaardigheid van het park is de gelijknamige 3055 meter hoge Haleakala. Haleakala betekent in het Hawaiiaans het ‘huis van de zon’ . Hier zit een legende achter over dat de halfgod Maui de zon aan de bergtop verbonden heeft. Ook het verbluffende maanlandschap is karakteristiek voor het Haleakala National Park. Dit varieert van Mars-achtige rode woestijnen en weelderige watervallen, versteende lavastromen en mooie vergezichten.

Haleaka Crater

De Haleaka Crater is een 800 meter diepe vallei die ontstaan is door erosie van een slapende vulkaan. Met een hoogte van 3055 meter is de vulkaan Haleaka het hoogste punt van het eiland. Via diverse wandelpaden is het mogelijk om vanaf de top de krater in te gaan. De meest populaire routes zijn de Sliding Sands en Halemau’u Trails. Houdt er wel rekening mee dat de klim uit de krater terug naar de top vrij zwaar is.

Kīpahulu

Het Kīpahulu gebied staat vooral bekend om de Ohea River en vele terrasvormige poelen, de hieraan gelegen Ohea Pools. Hierboven liggen tevens schitterende tropische regenwouden met flora zoals bamboe, mango’s en guava’s. Dit kustgebied wordt al jaren bewoond door de inheemse bevolking. Bezoekers worden hier getrakteerd op uitzicht op watervallen, weidse vergezichten op de oceaan en Hawaiiaanse culturele ervaringen.

Summit Area

De Summit Area in het Haleakala National Park is bontgekleurd, woestijnachtig en gegroefd. Je kunt een wandeling maken rond de berghelling van Haleakala die bij het bezoekerscentrum begint. Ook is er een verharde autoweg die naar de bergtop gaat. Daarnaast is 1 km van het bezoekerscentrum het startpunt van de wandeltocht Hosmer Grove Trail van 0.8 km.

Makawao

Makawao is een voormalig plantagedorp op de helling van de Haleakala. Hier bloeit de kunstgemeenschap volop en zal je boetieken, kunstgalerieën, glasblazers, houtsnijders en schilders vinden. Ook staat het dorp bekend om de cowboys en wordt er op Independence Day (4 juli) de Makawao Rodeo georganiseerd. Dit is de grootste cowboycompetitie in Hawaii maar ook is er een parade.