Black Canyon of the Gunnison

Black Canyon of the Gunnison in de Amerikaanse staat Colorado is een van de langste, diepste en smalste kloven wereldwijd. De kloof is omgeven door enorme rotsen van wel 600 meter hoog en uitgesleten door de Gunnison rivier. Zijn naam heeft de kloof te danken aan het feit dat door deze rotsen de kloof haast zwart lijkt. Bovenal is de beste route om de kloof te bezoeken de zogeheten South Rim Road. Wanneer je deze weg rijdt vind je meerdere uitkijkpunten langs de weg die bereikbaar zijn door middel van een korte wandeling. Mocht je meer informatie willen verkrijgen bezoek dan het South Rim bezoekerscentrum bij Gunnison Point. Hier kun je ook tentoonstellingen aanschouwen over de Black Canyon of the Gunnison. Houd er wel rekening mee dat de South Rim Road van april tot half november geopend is.

South Rim Road

De South Rim Road is een route van zo’n 11 km waar je met de auto van Tomichi Point naar High Point rijd. Onderweg kom je langs 12 uitkijkpunten die je door middel van een korte wandeling kunt bereiken. Om de hele route te kunnen rijden en genoeg tijd voor de uitzichtpunten te hebben is er ongeveer 2 tot 3 uur nodig voor een bezoek. Al met al zijn de toeristische hoogtepunten hier Gunnison Point, Chasm View, Painted Wall en Sunset View.

Wandelroutes

In de omgeving van Black Canyon of the Gunnison zijn er meerdere wandelroutes die je kunt lopen. Deze verschillen van 1 km tot een aantal km per route. Zo heb je de makkelijke Rim Rock Nature Trail van 1.6 km die over een vlak pad langs de kloofrand gaat. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de Gunnison rivier en de steile, donkere kloofwanden. Het beginpunt van deze wandeltocht is Campground Loop C, de wandelroute eindigt bij het South Rim bezoekerscentrum. Daarnaast heb je de Warner Point Nature Trail van 2.4 km die je door bossen leidt en waar je uitzicht hebt op de San Juan bergketen maar ook op Uncompahgre Valley en Bostwick Park.

 

Cedar Point Nature Trail

De Cedar Point Nature Trail is een 1 km lange wandeling aan de zuidelijke rand van Black Canyon. Onderweg staan informatieborden die je meer vertellen over de flora in het gebied. Uiteindelijk kom je bij 2 punten die uitzicht bieden op de Gunnison rivier, de op de bodem van de kloof gelegen rotseilanden en de Painted Wall, de hoogste rotswand van Colorado met 685 meter.

Oak Flat Loop Trail

Een meer uitdagende wandeltocht in dit gebied is de Oak Flat Loop Trail van 3.2 km. Je begint bij het bezoekerscentrum waar je door een Aspenbos afdaalt naar een wandelroute langs bossen en rotsen en uitkomt bij een schitterend uitzichtpunt. Op de terugweg moet je echter redelijk steil klimmen om bij een ander uitzichtpunt te komen waar je uitkijkt op de waterstroom.

East Portal Road

Volg de East Portal Road om de Gunnison rivier van dichtbij te kunnen bewonderen. Naast dat je richting de rivier gaat, bezoek je ook de Curecanti National Recreation Area. Hier heb je de mogelijkheid om te kamperen, picknicken of te vissen. Houd er rekening mee dat je voertuig niet langer mag zijn dan 6.71 meter of 22 feet. Dit komt doordat de weg erg steil is en een aantal haarspeldbochten heeft. Is je voertuig groter volg dan de Highway 50 in oostelijke richting vanaf Cimarron, Colorado. Vanaf daar is het ruim een halfuur rijden.

Watersport activiteiten

Voor watersportactiviteiten zoals raften of kajakken is de Gunnison Rivier te gevaarlijk. Mocht je toch graag het water op willen dan kan je beter naar de Gunnison Gorge National Conservation Area gaan. Dit gebied ligt ten westen van Black Canyon en hier kan je wel begeleid raften over een beter deel van de rivier.