White Mountains

In de Amerikaanse staat New Hampshire bevinden zich de White Mountains die zich tot in Maine uitstrekken. Deze majestueuze lichtgekleurde granieten bergen zijn onderdeel van de Appalachen. Het gebied omvat bossen, watervallen, kloven, bergen pretparken, musea, oude treinroutes, grotten, theaters en talloze andere attracties. Het hele jaar door kun je genieten in deze omgeving, van wandelen in de zomer tot alpineskiën en sneeuwschoenwandelen in de winter. Vergeet zeker niet de uitdagende tocht naar Mt. Washington, de hoogste berg van de White Mountains.

Mount Washington

Mount Washington is gelegen in het noordoosten van de White Mountains. Op 1.917 meter hoogte is het de hoogste berg van Noordoost-Amerika. Breng een bezoek aan Mount Washington Observatory boven op de top van de berg. Hier kan je meer leren over de omgeving, het klimaat en het regionale erfgoed maar heb je ook een fantastisch uitzicht om van te genieten. Aan de oostelijke zijde van de berg heb je de Mt. Washington Auto Road waar je naar de top kunt rijden. Deze route is aangelegd in 1861 en heeft de bijnaam ‘America’s Oldest Manmade Tourist Attraction’. In de winter is het mogelijk om met de SnowCoach mee te gaan wanneer de weg onbegaanbaar is door de sneeuw. Daarnaast kun je de top van de berg bereiken door een ritje met de Cog Railway. Dit is de eerste trein ter wereld die een steile berg op kon rijden.

Conway Scenic Railroad

Je kan een treinrit maken met de Conway Scenic Railroad om de omgeving te bewonderen. Bezoek zeker het oude 18e-eeuwse station in North Conway. De historische spoorweg bestaat uit 2 routes: de ‘Valley Train’ en de ‘Notch Train’. Zo wordt je in 55 minuten met de Valley Train naar Conway gebracht en weer terug. Of je kunt ervoor kiezen om in een uur en 3 kwartier retour naar Bartlett te gaan. Met de Notch Train rijd je in zo’n 5 uur door het Crawford Depot waar je een uur de tijd hebt om rond te kijken en je benen te strekken. Deze spectaculaire route brengt je door de Crawford Notch, het diepe dal van de Saco rivier. Onderweg kom je langs steile kliffen, ravijnen, watervallen en hoge bergen.

Kancamagus Scenic Byway

De Kancamagus Scenic Byway (Highway 112) loopt dwars door het White Mountain National Forest van Conway in het oosten naar Lincoln in het westen. Doordat je langs de schitterende herfstkleuren rijd is het najaar een erg populaire periode om deze route te rijden. In het bos zijn echter geen moderne voorzieningen aanwezig zoals benzinestations, restaurants of hotels. Een aantal bijzondere bezienswaardigheden zijn de overdekte brug van Albany, Rocky Gorge Scenic Area, Sabbaday Falls, Mt. Kancamagus, Forest Discovery Trail (2.5 km lange wandelroute) en Loon Mountain met een gondelbaan.

Franconia Notch State Park

Het Franconia Notch State Park stond bekend om de ‘Old Man of the Mountain’. Dit is een natuurlijk gevormd gezicht in de rotsen die in 2003 instortte. Door de indrukwekkende bergpas Franconia Notch loopt de parkweg (I-93) vanaf de Flume Gorge tot Echo Lake over een afstand van 13 km. Flume Gorge is een natuurlijke kloof met prachtige watervallen, overdekte bruggen en uitzichtpunten om van te genieten. Zo vind je hier de brug Sentinel Pine over de Pemigewasset River. Ga ook naar het bezoekerscentrum om tentoonstellingen bij te wonen en een film te kijken over het Franconia Notch State Park. Daarnaast zijn er nog bezienswaardigheden zoals het Basin, een granieten poel met een waterval. Voor verfrissing kan je een duik nemen in Echo Lake en om van een prachtig uitzicht te genieten kun je de Aerial Tramway naar de top van Cannon Mountain nemen.

Crawford Notch State Park

Aan Highway 302 in het hart van de White Mountains ligt het Crawford Notch State Park. Hier vind je de belangrijkste bezienswaardigheid, de Crawford Notch. Dit is een inkeping in de bergen waar je kunt wandelen naar mooie kliffen en watervallen. Zo bezoek je ook de 43 meter hoge Arethusa Falls die je kan bereiken via een 2 km lange wandeling. Een andere waterval is de 30 meter hoge Ripley Falls die je bereikt via een wandeling van nog geen km lang. Bovendien is de lente de beste periode om de watervallen te bezoeken aangezien ze dan volop stromen terwijl het water in de zomer minder krachtig naar beneden stroomt. Je vindt het Crawford Notch State Park op 10 km ten zuiden van Bretton Woods.