Feestdagen & Evenementen

Amerika kent verschillende nationale feestdagen. Houd er rekening mee dat op deze dagen banken, postkantoren, musea, veel winkels en sommige restaurants gesloten zijn of afwijkende openingstijden hebben. Tweede Paas- Pinkster- en Kerstdag zijn in Amerika veelal normale werkdagen, tenzij het op een zondag valt. Hieronder vind je een lijstje met de feestdagen die worden gevierd in Amerika.

 • New Year’s Day – 1 januari
 • Martin Luther King Day – De derde maandag van januari: Deze feestdag wordt gevierd ter eren van de Amerikaanse dominee en politieactivist Martin Luther King. De feestdag wordt ieder jaar rond de geboortedag (15 januari) van Martin Luther King gevierd.
 • Presidents’ Day (ook wel Washington’s birthday) – Derde maandag van februari: Is een feestdag die wordt gevierd ter ere van de verschillende voormalige presidenten van Amerika, zoals Washington en Lincoln.
 • Memorial Day – De laatste maandag van mei: Op deze feest- en gedenkdag worden de overleden Amerikaanse militairen herdacht. Traditioneel vindt de nationale herdenking plaats vlakbij Washington D.C. op Arlington National Cemetery. Ook is het een traditie om vanaf zonsopkomst tot 12 uur in de middag de vlag halfstok te hangen.
 • Independence Day (Onafhankelijksheidsdag) – 4 juli: Independence Day oftewel Fourth of July wordt gevierd ter ere van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijksheidsverklaring. Op 4 juli 1776 werd de onafhankelijkheid van de VS tegen over het Verenigd Koninkrijk bevestigd. Op deze dag vinden vooral veel parades, barbecues, picknicks en vuurwerk plaats.
 • Labor Day – De eerste maandag van september: Deze feestdag wordt gehouden, ter ere van de arbeiders.
 • Columbus Day – Tweede maandag van oktober: Dit is een herdenkingsdag die niet alleen in Amerika wordt gevierd maar ook in Latijns-Amerika en Spanje. Op deze dag wordt de Italiaanse ontdekkingsreiziger in Spaanse dienst Christoffel Columbus herdacht.
 • Halloween – 31 oktober: Tijdens deze dag verkleden veel van de Amerikanen zich in de meest bizarre kleding. De kinderen gaan in een kostuum langs de deuren. Als de deur wordt opengedaan roepen ze ’trick or treat’. De bedoeling is dan dat je snoep of fruit geeft aan de kinderen. Veel mensen versieren ook hun huis en zetten uitgeholde pompoenen met een kaarsjes voor de deur.
 • Veterans Day – 11 november: Is een jaarlijkse gedenkdag waarop eer wordt betoont aan iedereen die heeft gediend in de strijdkrachten. Dit zijn dan met name de veteranen die nog leven.
 • Thanksgiving – elke vierde donderdag in november: Tijdens deze Nationale feestdag, die ook in Canada wordt gevierd, wordt dank gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en allerlei andere goede dingen. Thanksgiving wordt over het algemeen met de gehele familie gevierd, sommige moeten dus grote afstanden afleggen om bij de familie te komen. Eten speelt een grote rol op deze dag, meestal wordt er op deze dag kalkoen gegeten. De vrijdag na Thanksgiving heeft iedereen vrij en is de traditie om te beginnen met winkelen voor Kerstmis, dit is de drukste dag van het jaar voor winkeliers. Deze dag wordt ook wel Black Friday (zwarte vrijdag) wordt genoemd. Meer leren over Thanksgiving.
 • Christmas Day (Kerstmis) – 25 december: In Amerika wordt alleen op 25 december kerst gevierd, en hebben ze geen Tweede Kerstdag, zoals in Nederland. Het echte kerstfeest wordt al op 24 december, Kerstavond, gevierd. Dit wordt gedaan met grote maaltijden met de familie en misschien al het uitpakken van de cadeaus. Als dit niet op Kerstavond wordt gedaan, zullen ze 25 december de cadeautjes uitpakken.