Arches National Park

Één van de natuurwonderen van Amerika is het Arches National Park gelegen in het oosten van de Amerikaanse staat Utah. Het park staat voornamelijk bekend om zijn meer dan 2000 unieke triomfbogen uit rotsformaties van zandsteen. Deze arches (rotsbogen) hebben zich over miljoenen jaren gevormd door een merkwaardige werking tussen de temperatuur en het verleden. Jaarlijks trekt het buitengewone landschap van het Arches National Park ongeveer 1 miljoen bezoekers.

Delicate Arch

Delicate Arch wordt gezien als symbool van de staat Utah. Dit komt doordat deze natuurlijke boog eenzaam op een heuvel in een wijds decor staat. Bovendien is deze 16 meter hoge boog eveneens de mooiste van het park. Het is ook wel bijzonder dat deze natuurlijke boog slechts wandelen te bereiken is. Daarnaast werd ook het Olympisch vuur langs de Delicate Arch gevoerd tijdens de Winterspelen in 2002 in Salt Lake City.

Landscape Arch

De Landscape Arch is met een lengte van 88 meter niet alleen de langste natuurlijke boog van het gebied maar zelfs wereldwijd. Hiernaast is de boog ook opvallend dun en lijkt het net alsof hij elk moment in kan gaan storten. Dat is eveneens de reden dat het wandelpad onder de boog tegenwoordig gesloten is.

Double Arch

Double Arch is een vlakbij elkaar zittende dubbele boog bestaande uit slechts één stuk zandsteen. Afgezien van de andere natuurlijke bogen in het Arches National Park is deze ontstaan doordat water van boven in de rots liep. Dit gedeelte van het park is gebruikt in de openingsscène van de film ‘Indiana Jones and the Last Crusade’.

Devil’s Garden

Devil’s Garden is het gebied waar de talloze natuurlijke bogen te zien zijn zoals de Landscape Arch. Een aantal andere namen zijn de Tunnel Arch, Double O Arch, Pine Tree Arch, Partition Arch, Navajo Arch, Black Arch en Private Arch. Voor augustus 2008 was hier ook nog Wall Arch te zien, maar die stortte in die tijd in. Echter zijn er ook nog een aantal bijzondere rotsen te vinden in het park zoals de opvallende monoliet, de Dark Angel en de nauwe Fin Canyon.

Wandeltochten

Het Arches National Park is een wandelgebied bij uitstek waarbij de grootste attractie de natuurlijke bogen zijn. De langste wandeling in het park is de Devil’s Garden Primitive Loop van zo’n 11.5 km lang. Deze wandeltocht combineert 8 grote bogen waaronder de Devil’s Garden. Op de achtergrond heb je de La Sal-bergketen en de wandeling heeft een duur van zo’n 3 tot 5 uur.

Courthouse Towers en Park Avenue

Het landschap bij de Courthouse Towers en Park Avenue lijkt sprekend op het befaamde Monument Valley. Je vindt hier rechtopstaande door erosie gevormde rotsen die verdwaald in het landschap staan. Enkele namen van de rotsen zijn; The Organ, Three Gossips, Sheep Rock en de Tower of Babel. Daarnaast is er een natuurlijke boog in groei, de Baby Arch.

Fiery Furnace

De Fiery Furnace is een verzameling van smalle zandstenen canyons en natuurlijke bogen. Echter bevat dit gebied niet heel veel natuurlijke bogen en staat het meer bekend om het tonen van de geschiedenis van dit gebied. Het is een doolhof van smalle gangen, steile kliffen en doodlopende paden. Dit gebied is dan ook jaren geleden ontstaan en gevormd door de zandsteenrotsen.

North and South Windows

Het gebied van de North and South Windows is een afgelegen gedeelte die zijn naam te danken heeft aan de twee grote natuurlijke bogen. Zowel de North als South Window zijn onstaan uit een lang stuk zandsteen. Daarnaast vind je hier de Turret Arch en is het gebied ideaal voor fotografen.

Balanced Rock

In de omgeving van de Balanced Rock is het grootste gedeelte inmiddels verdwenen. Het lijkt hier alsof de Balanced Rock boven op een ander rotsblok gezet is. Naast deze steen stond eerst nog een tweede rots te balanceren. Deze viel helaas in 1975 wat ook zal gaan gebeuren met de Balanced Rock omdat de onderliggende laag langzaam uit elkaar aan het vallen is.

Klondike Bluffs en Tower Arch

In het noorden van het Arches National Park vind je het afgelegen deel van de Klondike Bluffs en Tower Arch. Dit gebied is lastig te bereiken en alleen met een 4×4, te voet of per mountainbike. Desalniettemin is het de moeite waard aangezien je langs een indrukwekkend landschap komt waar enkele voetafdrukken van dinosauriërs gevonden zijn. Aan het einde van dit deel ligt de Tower Arch met een rotsformatie die Marching Men heet.

Petrified Dunes

Petriefied Dunes betekent in het Nederlands ‘versteende duinen’, dit zegt al waaruit dit gebied bestaat. Een gedeelte van deze omgeving is namelijk ooit een zee geweest. Door de jaren heen is het zand hard geworden tot steen. Dit is ontstaan doordat op het zand sediment is gaan liggen wat miljoenen jaren geleden door erosie weer verdwenen is.